Töötoad

Metsiku Toidu töötoad annavad edasi teadmisi, õpetusi ja oskusi metsikutest taimedest ning toidu- ja teekultuurist.

Teetöötuba

Metsiku Toidu teetöötoad, koostöös tee-entusiasti Signe Sillasooga, on harivad ja õdusad kogunemised, kus huvitavate lugude ja kasulike õpetuste saatel saab maitsta erinevaid teesid ja teeseenejooke ning valmistada teesegu kohalikest Eesti ravimtaimedest. Metsiku Toidu teetöötuba avab teadmisi teest ja teekultuurist ning õhutab teed kogema oma eripalgelisuses.

  • Proovime erinevaid teesid, räägime teekultuuri arengust, õpime eristama erinevaid teesorte (roheline, valge, must jm teed) ning saame teadlikuks sellest, kui oluline on kvaliteetne tee, vesi ning õige vee temperatuur hea tee valmistamiseks.
  • Degusteerime teeseenejooke (ingl. k. kombucha), omandame teadmised sellest, mis on teeseen ning kuidas teeseent kodus valmistada. Soovi korral saab kaasa teeseene tegemiseks vajaliku õpetuse ja teeseenekultuuri.
  • Õpime tundma ka kodumaiseid ravimtaimi, räägime miks ja kuidas neid korjata ning neist taimeteesegu valmistada.

Töötuba kestab 2 - 3 h. Võta meiega ühendust kui sul on huvi töötoa hinna, toimumisaja ja -koha vastu.

Teeseene töötuba

Metsiku Toidu teeseene (ingl.k. kombucha) töötuba avab lähemalt müstilise teeseene maailma, andes ülevaate sellest mis on teeseen, kust selline seen pärineb ning miks on teeseenejoogi pruulimine kerge ja joomine kasulik. Meie teeseene töötoad on meelelised, ent samas ka praktilised kogemused, kus osalejad saavad maitsta erinevaid teeseenejooke, õppida teeseent kodus valmistama ning küsida kõiksugu küsimusi teeseene, tee ja fermenteerimise kohta.

  • Õpime lähemalt tundma mis on teeseen ja miks selle tarbimine on soovituslik.
  • Degusteerime erinevaid teeseenejooke.
  • Omandame pruulimise põhitõed ning teadmised kuidas ja millest teeseent kodus valmistada.
  • Lisaks, selleks et panna oma teeseen kodus käima, saavad osalejad kaasa õpetuse kuidas kodus teeseenejooki pruulida ning teeseenejoogi valmistamiseks vajaliku teeseenekultuuri.

Töötuba kestab 1 - 1,5 tundi. Võta meiega ühendust kui sul on huvi töötoa hinna, toimumisaja ja -koha vastu.

Fermenteerimise töötuba

Fermenteerimine (toidu kontekstis) tähistab lihtsustades toidu muutmist mikroorganismide abil. Peale selle, et fermenteerimine aitab toitu säilitada ja kehale kergemini seeditavamaks muuta, lisab see protsess toidule uusi maitseid, lõhnu ja tekstuure. Kuulsad fermenteeritud toidud-joogid on näiteks hapukapsas, kohvi, kakao, juust, õlu, vein, leib, miso, kimchi jne.

Metsiku Toidu fermenteerimise töötuba on hea sissejuhatus imelisse ja rikkaliku fermenteerimise maailma. Meie fermenteerimise töötuba annab nii teoreetilisebaasi kui praktilised juhised selle kohta kuidas fermenteerida ning aitab uutel teadmistel kinnistuda fermenteeritud toitude läbitegemise kaudu. Ühendades teooria ja praktika, on fermenteerimise töötuba hariv ja lõbus viis nakatada ennast fermenteerimise bakteriga.

  • Õpime lähemalt tundma mis on fermenteerimine ja miks fermenteeritakse, millised on erinevad fermenteerimisetüübid ja mida on võimalik fermenteerida.
  • Omandame praktilised teadmised kuidas fermenteerida, missuguseid nõusid ja varustust kasutada ning mida kindlasti fermenteerimise juures vältida.
  • Järgmiseks, teeme läbi mõned fermenteeritud toidu retseptid. Kuna Metsik Toit tegeb põhiliselt metsikute taimede ja aedviljade fermenteerimisega, siis retseptide rõhuasetus on taimse materjali fermenteerimisel (nt hapendatud taimed ja kastmed, kimchi jms).
  • Lisaks, selleks, et uusi teadmisi kinnistada ja kodus edukalt edasi katsetada, saavad osalejad kaasa ülevaatliku ja õpetliku teksti fermenteerimisest ja töötoas läbi tehtud retseptidest.

Töötuba kestab 3-4 h. Võta meiega ühendust kui sul on huvi töötoa hinna, toimumisaja ja -koha vastu.

Korilusretked - sesoonne

Metsiku Toidu korilusretked on õpetlikud ja lõbusad toiduekspeditsioonid loodusesse. Võttes igakord ette erineva loodusmaastiku - metsa, kaldapealse, raba, aasa või hoopis linnakeskkonna - avastame kohaspetsiifilist taimestikku nii oma meelte kui kehadega. Kohates retkel erinevaid taimi, maitseme, nuusutame ja kompame neid aga ka õpime tundma kuidas on ühte või teist taime ajalooliselt ja kultuuriliselt kasutatud ning avame ka taime kõikvõimalikke kaasaegseid (gastronoomilisi) kasutusi. Kokkuvõttes, proovime haarata ühe koha ja aja söödavat tervikut.

  • Õpi tundma teatud taimede ajaloolist ja kultuurilist tausta.
  • Maitse spetsiifilise loodusmaastiku taimestikku
  • Õpi erinevate taimeda kulinaarsete kasutuse ja gastronoomilise potentsiaali kohta.